ÖZGEÇMİŞ
https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/view/viewAuthor.jsp
1. Adı Soyadı : Yakup ASLAN
2. Doğum Tarihi : 01.01.1966
3. Ünvanı : Doç. Dr.
4. Öğrenim Durumu : Doktora
Derece
|
Bölüm/Program
|
Üniversite
|
Yıl
|
Lisans
|
Kimya Eğitimi
|
Marmara Üniversitesi
|
1988
|
Yüksek Lisans
|
Biyokimya
|
Harran Üniversitesi
|
1997
|
Doktora
|
Biyokimya
|
Gebze Teknik Üniversitesi
|
2005
|
5. Akademik Unvanlar:
Yardımcı
Doçentlik Tarihi: 12.03.2007
Doçentlik
Tarihi: 23.09.2020
Profesörlük
Tarihi:
6. Yönetilen Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri:
6.1. Yüksek Lisans Tezleri:
1. ALPER IPEK, (2021). Aspergillus niger inülinazın karbon nano tüpler ile immobılızasyonu, Siirt Üniversitesi->Fen Bilimleri Enstitüsü->Gıda Mühendisligi Ana Bilim Dalı
2. DABAKOGLU EYÜP CAN, (2021). Karboksillenmis karbon nano tüplerin partikül boyutunun Aspergillus niger inülinaz enziminin immobilizasyon verimine etkisi, Siirt Üniversitesi->Fen Bilimleri Enstitüsü->Gıda Mühendisligi Ana Bilim Dalı
2. BAYIK SEDAT, (2019). Prebiyotik içeren inek sütü üretimi için aspergıllus oryzae Beta-galaktozıdazın karboksile çok duvarlı karbon nanotüpler ile immobilizasyonu, Siirt Üniversitesi->Fen Bilimleri Enstitüsü->Gıda Mühendisligi Ana Bilim Dalı
4. ATALAY BUSRA, (2019). Ksilandan ksilooligosakkarit üretimi için neocallimastix patriciarum ksilanazın karboksile çok duvarlı karbon nanotüpler ile immobilizasyonu, Siirt Üniversitesi->Fen Bilimleri Enstitüsü->Gıda Mühendisligi Ana Bilim Dalı
5. AKALAN MERVE, (2019). Saccharomyces cerevisia invertazın karboksillenmis çok duvarlı karbon nanotüpler üzerine immobilizasyonu, Siirt Üniversitesi->Fen Bilimleri Enstitüsü->Gıda Mühendisligi Ana Bilim Dalı
6. HAWSAR SYAMAND HUSSEIN, (2018). Determination of some quality and safety parameters of black raisin juice, Siirt Üniversitesi->Fen Bilimleri Enstitüsü->Gıda Mühendisligi Ana Bilim Dalı
7. ALAN YASEEN TAHER, (2018). Immobilization of aspergillus oryzae ?-galactosidase to produce lactose-free milk, Siirt Üniversitesi->Fen Bilimleri Enstitüsü->Gıda Mühendisligi Ana Bilim Dalı
8. GHAFOUR BARZAN ISMAEL, (2018). Immobilization of Chaetomium erraticum dextranase on carbon nanotubes, Siirt Üniversitesi->Fen Bilimleri Enstitüsü->Gıda Mühendisligi Ana Bilim Dalı
9. ÖMEROSMANOGLU DERYA, (2017). Protein alerjisine neden olmayan inek sütü üretimi için bacillus licheniformis proteaz enziminin immobilizasyonu, Siirt Üniversitesi->Fen Bilimleri Enstitüsü->Gıda Mühendisligi Ana Bilim Dalı
6.2. Doktora Tezleri:
Yurt içi/Yurt Dısı Üniversitelerde veya diger kurumlarda yönetilen tezler:
1. Alan Yaseen TAHER, Mohammad ALİZADEH KHALEDABAD* (1. Danışman) Yakup ASLAN** (2. Danışman), "Covalent immobilization of Aspergillu oryzae beta-galactosidase and Bacillus licheniformis protease with Amino-multi walled carbon nanotubes to produce non-allergenic cow's milk." *Urmia University/Faculty of Agriculture/Department of Food Science and Technology, West Azerbaijan, Urmia, Iranian (2021-Devam Ediyor)
7. Yayınlar
7.1. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI
& SSCI & Arts and Humanities)
1. Tanriseven
A, Aslan Y. Immobilization of Pectinex Ultra SP-L to produce
fructooligosaccharides. Enzyme and Microbial Technology, 2005, 36, 550-554.
2. Aslan Y,
Tanrıseven A. Immobilization of Pectinex Ultra SP-L to produce
galactooligosaccharides. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic, 2007,
45, 73-77.
3. Aslan Y,
Tanrıseven A. Immobilization of Penicillium lilacinum dextranase to
produce isomaltooligosaccharides from dextran. Biochemical Engineering Journal,
2007, 34. 8-12.
4. Aslan Y, Handayani N, Stavila E,
Loos K. Improved Permance of Pseudomonas
fluorescens Lipase Covalent Immobilization onto Amberzyme. Turkish
Journal of Biochemistry, 2013, 38
(3), 313-318.
5. Aslan Y, Ömerosmanoğlu
D, Öndül Koç E. 2018. Covalent immobilization of an alkaline protease from Bacillus
lichenimis. Turkish Journal of Biochemistry, 43 (6): 595-604.
6. Aslan Y. Taher A.Y. Cavidoğlu İ. 2018. Improved
catalytic activity of Aspergillus oryzae β-galactosidase by
covalent immobilization on Eupergit CM. The Journal of Animal and Plant
Sciences 28(6): 1648-1655.
7. Aslan Y, Sharif Y.M, Şahin Ö. 2020. Covalent immobilization of Aspergillus niger amyloglucosidase (ANAG) with ethylenediamine-functionalized and glutaraldehyde-activated active carbon (EFGAAC) obtained from sesame seed shell. International Journal of Biological Macromolecules. 142 (2020): 222-231.
Aspergillus nig Consequently, it can be said thatt
1.
Aslan Y, Handayani N,
Stavila E, Loos K. Covalent immobilization of Pseudomonas fluorescens
lipase onto Eupergit CM. Internatıonal
Journal of Current Research, 2014, 6 (02), 5225- 5228.
2. Aslan Y, Hawsar HS, Abdullah SA., Cavidoğlu İ. Determination of Some
Quality and Safety Parameters for Black Raisin Juice. International Journal of
Scientific and Technological Research. 2019, 5 (4), 58-76.
7.3.
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceedings)
basılan bildiriler
1.
Aslan Y, Ömerosmanoğlu D. İmmobilization
of Bacillus lichenimis protease to produce cow milk not causing
protein allergy. International Symposium on Biodiversity and Edible Wild
Species, 3-5 Nisan 2017, Antalya, Turkiye (Sözlü Sunum).
2.
Aslan Y, Handayani N,
Stavila E, Loos K. Covalent immobilization of Pseudomonas fluorescens
lipase via epoxy activated matrix Amberzyme. The International Conference on
Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies. 15-17 Mayıs 2017, Kapadokya,
Turkiye (Sözlü Sunum).
3.
Aslan Y, Handayani N, Stavila E,
Loos K. Improved catalytic activity of Pseudomonas fluorescens
lipase covalent immobilization onto Eupergit CM. The International
Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies. 15-17 Mayıs
2017, Kapadokya, Turkiye (Sözlü Sunum).
7.4.
Yazılan uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler
1. Aslan
Y., Ömerosmanoğlu D., Yaşar M.A., Turan H.R., Dursun S., Yağmur M. 2019. Immobilization
of Aspergillus niger glucoamylase on
epoxy activated supports, In: Theoretical Investigations and Applied Studies in
Engineering, Özseven T. (Ed.), Bursa, Ekin Yayınevi.
7.5.
Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
1. Aslan Y. The effect of dielectric barrier discharge plasma
treatment on microorganisms found in raw cow's milk. Turkish Journal of
Agricultural Research. 2016, 3(2), 169-173.
7.6.
Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler
1. Aslan Y, Tanriseven A. İmmobilize
Aspergillus aculeatus fruktoziltransferaz kullanarak sükrozdan
fruktooligosakkarit üretimi. 17. Ulusal Kimya Kongresi, İstanbul Üniversitesi, 8-11
Eylül 2003, İstanbul, Türkiye (Sözlü Sunum)
2. Aslan Y, Tanriseven A. İmmobilize
Pectinex Ultra SP-L kullanarak maltodekstrinden glukoz üretimi. 18. Ulusal Kimya
Kongresi, Kafkas Universitesi, 5-9 Temmuz 2004, Kars, Türkiye (Sözlü Sunum)
3. Aslan Y, Tanriseven A. İmmobilize
Pectinex Ultra SP-L kullanarak galaktooligosakkarit ve laktozsuz süt üretimi.
14. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi. Osmangazi Universitesi, 31 Ağustos- 2 Eylül
2005, Eskişehir, Türkiye (Poster).
4. Aslan Y, Tanriseven A. Dekstrandan
izomaltooligosakkarit üretimi için Penicillium lilacinum dekstranazın
immobilizasyonu. 20. Ulusal Kimya Kongresi, Erciyes Universitesi, 4-8 Eylül
2006, Kayseri, Türkiye (Sözlü Sunum)
5. Aslan Y. Dielektrik bariyer deşarj plazma metodu kullanılarak
sütün sterilizasyonu. 18. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi, 18-19 Aralık 2015,
Konya, Türkiye (Poster).
7.7.
Diğer yayınlar
8. Projeler
1. Aslan Y. (Proje Yürütücüsü). İnülinden Fruktooligosakkarit Üretimi için Aspergillus
niger İnülinazının Karboksillenmiş Çok Duvarlı Karbon Nano Tüpler ile Kovalent
İmmobilizasyonu. TÜBİTAK 1002 Projesi. Proje No: 219O034. Bütçe: 38.450,00 TL. (1.03.2020-Devam Ediyor)
2. Aslan Y. (Proje Yürütücüsü), Bayık S. (Araştırmacı). Aspergillus oryzae β-galaktozidazın
karboksile çok duvarlı karbon nanotüpler ile immobilizasyonu ve prebiyotikli
dondurma üretiminde kullanımı. 2018, BAP Projesi. Proje No: 2018-SİÜFEB-010. Bütçe: 6.000,00 TL (Tamamlandı).
3. Aslan Y. (Proje Yürütücüsü), Akalan M. (Araştırmacı) Saccharomyces
cerevisiae invertazın
karboksillenmiş çok duvarlı karbon nanotüpler üzerine immobilizasyonu.
2019-2019 BAP Projesi. Proje No: 2018-SİÜFEB-076. Bütçe: 6.000,00 TL (Tamamlandı).
4. Bilen E. (Yürütücü), Aslan Y. (Eğitmen), Hallaç B.
(Eğitmen), Keskin M.(Eğitmen), Karakoç Z. (Eğitmen), Arslan D.(Eğitmen), Akgül
M.B. (Eğitmen) Akgül G. (Eğitmen), Ün C. (Eğitmen), Şindak N. (Eğitmen),
Kahyaoğlu M. (Danışman). 2018-2019. TÜBİTAK Projesi. Proje No: 118B339. Bütçe:
33.120,00 TL. (Tamamlandı)
5. Aslan Y. (Proje Yürütücüsü), Atalay B. (Araştırmacı). Ksilandan
ksilooligosakkarit üretimi için Neocallimastix
patriciarum ksilanazın karboksile çok duvarlı karbon nanotüpler ile
immobilizasyonu. 2018, BAP
Projesi. Proje No: 2018-SİÜFEB-019. Bütçe: 6.000,00 TL (Tamamlandı).
6. Aslan Y. (Proje Yürütücüsü), Ghafour B.I. (Araştırmacı). Chaetomium erraticum dekstranazın karbon
nanotüplerinde immobilizasyonu. 2018, BAP Projesi. Proje No: 2018-SİÜFEB-003. Bütçe: 6.000,00 TL (Tamamlandı).
7. Şahin
Ö. (Proje Yürütücüsü),
Aslan Y. (Araştırmacı),
Baytar O. (Araştırmacı), Saka C. (Araştırmacı),
Ali YMS (Araştırmacı). Susam
sapından aktif karbon eldesi ve Aspergillus
niger amiloglukozidazın immobilazasyonunda kullanılması. 2017, BAP Projesi.
Proje No: 2017-SİÜFEB-28. Bütçe: 6.000,00 (Tamamlandı).
8. Aslan
Y.
(Proje Yürütücüsü), Alan Y.T. (Araştırmacı). Laktozsuz süt üretimi için Aspergillus oryzae β-galaktozidazın
immobilizasyonu. 2017, BAP Projesi. Proje
No: 2017-SİÜFEB-10. Bütçe: 6.000,00 TL (Tamamlandı).
9. Aslan
Y.
(Proje Yürütücüsü), Hussein H.S. (Araştırmacı). Kuru üzüm suyunun güvenlik ve kalitesinin
geliştirilmesi. 2017, BAP Projesi. Proje No: 2017-SİÜFEB-09. Bütçe: 6.000,00 TL (Tamamlandı).
10. Aslan
Y. Ömerosmanoğlu D. (Araştırmacı),
Yaşar M.A. (Araştırmacı), (Araştırmacı), Turan H.R. (Araştırmacı), Dursun S.
(Araştırmacı), Yağmur
M. (Araştırmacı).
Aspergillus niger glukoamilazın
kovalent immobilizasyonu. 2017-SİÜMÜH-79. Bütçe: 5.000,00 TL (Tamamlandı).
11. Aslan
Y (Proje Yürütücüsü), Ömerosmanoğlu D (Araştırmacı). Bacillus licheniformis proteazın immobilizasyonu ve
alerjik olmayan inek sütü üretiminde kullanımı, 2016-2017, BAP Projesi. Proje No: 2016-SİÜFEB-03. Bütçe: 5.900,00 TL (Tamamlandı).
12. Aslan Y. (Proje Yürütücüsü), Özer B. (Araştırmacı), Şahin Ö. (Araştırmacı), Türkmen H. (Araştırmacı) ve Yüksel M.F. (Araştırmacı). β-Galaktozidazın immobilizasyonu
ve prebiyotik olarak galaktooligosakkarit içeren fermente süt ürünleri
üretiminde kullanımı.
2006-2008, TÜBİTAK, Proje No: TOVAG, 106O296. Bütçe: 156.130,00
TL (TÜBİTAK tarafından İptal edildi).
13. Tanrıseven
A.
(Proje Yürütücüsü), Ölçer Z.
(Araştırmacı), Akpınar A.
(Araştırmacı), İleri Ç.
(Araştırmacı), Aslan Y. (Araştırmacı),
Akkuş P.
(Araştırmacı), Dizge N.
(Araştırmacı). Membran biyoreaktör kullanarak sukrozdan
izomaltooligosakkarit üretimi. 2005-2007.
TÜBİTAK, MAG,
Proje No: 104M385. Bütçe: 112.300,00 TL (Tamamlandı).
14. Tanrıseven
A. (Proje
Yürütücüsü), Aslan Y.
(Araştırmacı).
İmmobilize Pectinex Ultra SP-L ile sükrozdan fruktooligosakkarit üretimi.
2003-2005.
HÜBAK, Proje No:342. Bütçe: 3.000,00 TL. (Tamamlandı).
9. İdari Görevler
1.
Harran
Üniversitesi : Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı (2005-2013)
2.
Siirt
Üniversitesi : Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı (Ocak 2013-Ağustos 2014)
3.
Siirt
Üniversitesi : Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi (2016-devam ediyor)
10. Bilimsel ve Mesleki Kuruluşlara Üyelikler
11. Ödüller
1. TÜBİTAK Uluslararası Yayın Teşvik Ödülü (3
adet)
12. Son iki
yılda verdiğiniz lisans ve lisansüstü düzeydeki dersler için aşağıdaki tabloyu
doldurunuz.
Akademik Yıl
|
Dönem
|
Dersin Adı
|
Haftalık Ders Saati
|
Öğrenci Sayısı
|
Teorik
|
Uygulama
|
2017-2018
|
Güz
|
Yüksek
Süt Işleme Teknolojisi
|
3
|
0
|
2
|
Modifiye
Yağlar ve Teknolojisi
|
3
|
0
|
1
|
Gıda
Mühendisliği Mesleki İngilizcesi
|
3
|
0
|
4
|
Süt Bilimi ve Teknolojisi
|
2
|
0
|
23
|
Kimya-I
|
4
|
0
|
8
|
2016-2017
|
Bahar
|
Gıda
Biyoteknolojisinde İmmobilize Enzim ve
Hücre Uygulamaları
|
3
|
0
|
3
|
Beslenme Biyokimyası
|
3
|
0
|
3
|
Fonksiyonel Gıdalar
|
3
|
0
|
4
|
Kimya-II
|
4
|
0
|
16
|
Meşrubat ve Meşrubat
Teknolojisi
|
3
|
0
|
24
|
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu
|
2
|
0
|
18
|
Bitirme Ödevi
|
0
|
4
|
4
|
Güz
|
Gida
Biyoteknolojisindeki Gelişmeler
|
3
|
0
|
5
|
Yüksek
Süt Işleme Teknolojisi
|
3
|
0
|
5
|
Kimya-I
|
4
|
0
|
11
|
Temel Bilgi Teknolojisi
Kulanımı
|
2
|
1
|
10
|
2015-2016
|
Bahar
|
Gıda
Biyoteknolojisinde İmmobilize Enzim ve
Hücre Uygulamaları
|
3
|
0
|
4
|
Beslenme Biyokimyası
|
3
|
0
|
3
|
Fonksiyonel Gıdalar
|
3
|
0
|
3
|
Kimya-II
|
4
|
0
|
15
|
Biyokimya
|
3
|
0
|
35
|
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu
|
2
|
0
|
25
|